Kitaplar



Yüceliş 
İnsanlığın Tekamülü

yüceliş insanlığı tekamülü ile ilgili görsel sonucu

Yüceliş; ahlâkî temelde insanın kendini anlaması, keşfetmesi, kendi üzerine eğilmesi, kendine gelmesi, kendini arındırarak ve içine derinleşerek yücelmesi ve ardından da dışa açılarak ihsanla toplumu ateşlemesi, onun harekete geçmesine ve yücelmesine yardım etmesi ve böylelikle toplumun ve tüm insanlığın dirilerek canlanmasına, yücelişe geçmesine vesile olmasıdır. İnsan olma sanatının ayaklanmasıdır. Temel Hazıroğlu’nun İnsan ve Gerçek ile Yeni Arayış adlı eserlerinin mütemmim cüzü mahiyetindeki bu çalışması, tüm insanlığın aradığı huzur ve sükûnu bulmaya rehberlik etme niyet ve gayretindedir…


Katılım Ekonomisi 
Yeni Zihin Yeni İktisat



Temel Hazıroğlu’nun elinizdeki Katılım Ekonomisi ad­lı kitabı iktisadın bu ikinci plana itilen ahlâk ve kültür temelli olma özelliğini öne çıkarmakta, İslâm iktisadı’nın aslî kaynak­larına dayanan düşünceleri ihtiva etmektedir.
Bilindiği gibi Türkiye’de Katılım Bankası kavramını ortaya atan ve kabul ettiren 1999 yılından beri yaptığı çalışmalar ve yazdığı yazılarla Temel Hazıroğlu’dur. Bu yaklaşım “Geçiş dö­nemi İslâm ekonomisi” konseptine uygun, uluslararası ilişki­leri hesaba katan ve ayakları yere basan bir yaklaşımdır. Fakat kendisi aynı zamanda olması gereken “İdeal İslâm Ekonomi­si” hakkındaki düşüncelerini elinizdeki kitapta, yine ayakla­rı yere basan, meslekten birisi olarak ortaya koymuş, dikkate alınması gereken teklifler ileriye sürmüştür. Onun yeni zihin ve “Katılım Felsefesi” üzerinden geliştirdiği iktisada yeni bir boyut katacak “Katılım Ekonomisi” kavramsallaştırması üze­rinde düşünülecek ve tartışılacak bir konudur. Düşünce ve meslek hayatındaki başarılarının devamını dilerken, okuyu­cuyu İslâm iktisadı konusundaki uzun bir tecrübeye dayanan bu telifle baş başa bırakıyoruz.


Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu



İnsan ve Gerçek 
Düşünce Damlaları


Müslüman Bir Zihnin İnşası Ve Oluşumu Yeni Arayış kitabı; Müslüman aydınlara, “demokrasi, insan hakları, özgürlük ve barış gibi kavramlar, bunları maske yapan Batının değil insanlığın, insanlık vicdanının ortak kazanımlarıdır” diyerek “ileri demokrasi” tezini gündeme getirmişti. Aslında bir tür zihinlerde “mayın temizleme” çalışması idi. İnsan ve Gerçek adlı bu ikinci kitap ise üzerindeki mayınlardan temizlenmiş olan bu toprağın harmanlanması ve yeşermesi için etrafa küçük küçük tohumlar ekmektedir. Yani Müslüman aydının zihnine berrak bir çerçeve oluşturmak için düşünce damlaları serpmekte ve yaymaktadır. Böylece birinci kitapla mayınlardan temizlenmiş olan toprak, ikinci kitapla canlanmış, yeşillenmiş ve bir sonraki filizlenme aşamasına hazır hâle gelmiş olmaktadır. İkinci kitap, bir bakıma bu çağda Müslüman bir zihnin inşası ve oluşumu için bir çerçeve çizmektedir. Bu çerçevede, yeniden diriliş ve yüceliş için zamanın ve zeminin hazır olduğu kanaatindeyiz. Bir üçüncü adım olarak “var olmak ve yücelmek” üzerine temellenecek üçüncü kitap da demlenerek ve kendini yeniden bularak ortaya çıkmayı bekliyor. Aslında bu çalışmalar; 1. Mayın temizleme, 2. Harmanlama yeşertme, 3. Müslümanca duruş sürecinin hayatın içinde inşa edilme çabasıdır. Evet, insanlığın ve dünyanın kurtuluşu için insani ve İslami değerlerin yeniden üretilmesi ve yaşanması ile mümkündür.



(2. Baskı- İz Yayıncılık)


Yeni Arayış ve İleri Demokrasi Fikrinin Doğuşu

Birlik, eşitlik, kardeşlik, adalet ve ahlak ilkeleri Beşinci Toplumsal Dalganın yapılanma ilkeleri, tutarlılık ölçütleridir. Bu yolla sağlanacak Yüceliş, bizi bir erdemler toplumuna ve onun tarihsel çatısına kavuşturacaktır. Şahsiyet ve toplum düşüncesi, Yüceliş kavramı üzerine oturtulmalıdır. Beşinci Toplumsal Dalga, İslamcılık damarı daha güçlü, ahlaki temelde eşit ve özgürlükçü bir çizgiye yaslanmış, toplumun daha geniş kesimleriyle eskisinden daha etkili bir ilişki kurabilecek üsluba sahip olarak başlamalı ve yoluna böyle devam etmelidir. Bu yeni toplumsal dalga bu çağa, bu çağın insanına yeni bir “söz” söylemelidir. Hayat yeniden inşa edilmeyi bekliyor.


                                                         (2. Baskı- İz Yayıncılık)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder